Max legt uit hoe hij fit blijft: “Train twee keer per dag”

Gepubliceerd op 14 maart 2017 door Niels Hendrix

Over precies twaalf dagen gaat Max Verstappen van start in de eerste race van het nieuwe Formule 1 seizoen. De auto’s zijn dit seizoen een stuk sneller geworden, waardoor het nog belangrijker is voor Max om fysiek super fit te zijn. Op Instagram zagen we Max afgelopen maanden regelmatig aan de gewichten hangen, maar hoe heeft hij zich nu precies voorbereid op dit seizoen? Annemerel de Jongh vroeg het Max namens Metro. 

Waarom is het voor jou dit seizoen extra belangrijk om goed te trainen?
“De auto’s zijn dit jaar een stuk sneller geworden en een stuk zwaarder om te besturen, omdat je harder door een bocht kan. Daarom is het dus belangrijk dat ik natuurlijk fysiek sterker ben dan vorig jaar.” 

Had je last van je nek na de eerste training in de nieuwe auto?
“Ja, dat heb ik eigenlijk altijd wel als ik twee maanden niet in de auto heb gezeten. Als je dan aan de echte training in de auto begint, dan voelt alles altijd even een beetje stijf. Maar dan de tweede dag voelt alles gewoon prima.” 

Wie stelt jouw trainingsschema samen?
“Mijn trainingsschema wordt samengesteld door mijn personal trainer die ik al sinds eind 2014 heb. Daar heb ik een goede relatie mee. Mijn schema is vergelijkbaar met vorig jaar, alleen zijn de trainingen langer en zwaarder. En dat is inderdaad om me beter voor te bereiden op de krachten in de auto.” 

Hoe ziet dat schema er ongeveer uit?
“Per dag train ik sowieso twee keer drie à vier uur. ‘s Morgens vaak cardio en dan in de middag een fysieke training met gewichten. Maar ik mag weer niet te veel aan die gewichten hangen want dan word ik te zwaar. Dus dat delen we een beetje op. En het hangt er vanaf wat ik de dag ervoor heb gedaan. Als je last van je benen hebt ga je de dag erna niet fietsen, dan ga je weleens wat andere dingen doen.”

Doe je nog andere sporten naast Formule 1?
“Tijdens mijn trainingen fiets ik vaak. En verder heb ik niet zo heel veel tijd voor andere sporten. Maar ik vind het altijd wel leuk om op het water te zijn. Dus waterskiën en wake boarden, dat soort sporten doe ik graag.” 

Helpen die sporten je eigenlijk als je die doet? 
“Ja, die sporten helpen voor mijn ontspanning. Maar helpt niet echt voor mijn racen.”

Ik zie je veel in de sportschool trainen, wat vind je dan de leukste oefening en welke vind je verschrikkelijk?
“De leukste oefening, ja ik heb niet echt een favoriet om eerlijk te zijn. De verschrikkelijkste wel; dat zijn de oefeningen waar je altijd kapot aan gaat. Dus als je een hartslag van 190 hebt en bijna niet meer kan. Dat zijn natuurlijk de moeilijkste, maar ja dat hoort er ook bij.”

Vind je trainen wel leuk of moet je soms gepusht worden om naar de sportschool te gaan? 
“Nou, als ik helemaal alleen zou zijn, dan zou ik het absoluut niet fijn vinden. Maar ik heb gelukkig natuurlijk altijd m’n personal trainer bij me. Dus die pusht me ook gewoon goed. En dan is dat ook wel leuk om gewoon samen dingen te doen.” 

Nou je moet vast ook op je voeding letten, wordt er voor je gekookt of sta je zelf ook weleens achter de pannen? 
“Nou gelukkig kan mijn trainer redelijk goed koken, dus dat laat ik hem fijn doen. Want ik bak er niet zo veel van. Maar dat vind ik ook niet zo erg.”

Is dat een afgewogen dieet?
“Het meeste wel ja. We moeten natuurlijk wel op ons gewicht letten, dus het zijn niet de meest uitgebreide maaltijden.”

En zijn er nog bepaalde dingen die je niet mag eten en welke dingen zijn juist heel belangrijk voor je?
“Brood eet ik niet zo veel. Dat maakt je snel zwaarder en ik kan heel snel aankomen en ook weer gewicht verliezen. Dus daar let ik op. Ik let op de juiste verdeling qua vlees en groente. En als ik heb getraind of in de auto heb gezeten, dan moet ik juist genoeg energie hebben, dus dan eet ik ook wel redelijk veel. Maar op de dagen dat ik niet train, dan moet ik heel goed op mijn voeding letten.”

En als je dan een feestje hebt is het dan altijd een glas water of Red Bull? Of mag je ook wel een glas alcohol drinken? 
“Dat ligt er een beetje aan waar in het seizoen het is. In principe drink ik niet tijdens het seizoen, dus dan is het inderdaad water. Red Bull drink ik alleen voor een training of race, als ik de energie ook ga gebruiken. Maar buiten het seizoen, dan kan ik weleens wat drinken op een feestje.” 

Iedereen wil natuurlijk weten wat de verwachtingen zijn voor komend seizoen. Naar welke race kijk jij het meest uit, of is iedere race hetzelfde voor jou?
“Nou de races waar ik het meeste naar uit kijk zijn Spa en Oostenrijk, omdat daar veel Nederlandse fans bij zijn. Dat was vorig jaar al heel bijzonder. En in Spa had ik vorig jaar een hele goede kwalificatie, en nou hoop ik dat het dit jaar in de race ook goed kan afmaken.”