scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Ferrari bovenaan op voorlaatste testdag

Gepubliceerd op 09 maart 2017 door Bryan van Berlo

Sebastian Vettel heeft de zevende en voorlaatste testdag in Barcelona als snelste afgesloten. De tijd die de Ferrari-coureur in de ochtend noteerde, werd niet meer verbeterd. Achter hem eindigden Lewis Hamilton en Esteban Ocon op plek twee en drie. Red Bull Racing sluit de dag met Daniel Ricciardo af op P6. Na enkele problemen die gisteren opspeelden, heeft de Australiër vandaag 128 ronden kunnen afleggen.

Voor Ricciardo stond vandaag hetzelfde programma als dat van Max ingepland: korte runs in de ochtend en lange in de middag. Dat gaf hoofd race-engineering van Red Bull Racing, Guillaume Rocquelin, gisteren aan.

“Ik ben blij dat het erop zit", vertelt Ricciardo na afloop van de testdag. "Ik denk niet dat we vandaag bijzonder snel waren, maar ik ben in ieder geval blij dat ik lichamelijk in orde ben. We hebben geen grote problemen gehad vandaag, en daar ben ik blij mee. Ik heb vertrouwen in de wagen, alhoewel we vandaag verder van onze directe concurrenten af zaten dan eerder deze week. Maar goed: het seizoen begint pas in Melbourne en alles kan daar weer anders zijn. En ja, Ik denk wel dat Ferrari op dit moment sterker is."

"We hebben vooruitgang geboekt maar vandaag ging het niet naar wens wat betreft de set-up en dat zie je terug in de uitslag. Gelukkig mag Max morgen nog rijden, waardoor we net dat kleine beetje meer over onze wagen te weten kunnen komen. Ik ben eerlijk gezegd ook wel klaar met al dat testen, ik wil racen!"

Dat de teams niet willen wachten met het opzoeken van de limiet tot in Australië, wordt al snel duidelijk. Vettel maakt al in de ochtend indruk door op de zachte banden tijden neer te zetten die slechts een fractie langzamer zijn dan de snelste tijd van de wintertests tot nu toe, gereden door Valtteri Bottas. Later duikt hij hier op de ultrasofts met bijna drie tienden onder en komt tot een 1:19.024. In de middag richt de Duitser zich, net als een aantal andere coureurs, op de langere runs en racesimulaties. Zijn tijd wordt niet meer verbeterd en de Ferrari-coureur heeft op het einde van de dag met 156 ronden meer dan twee complete raceafstanden op de teller staan.

Ondanks dat Nico Hülkenberg voor de middag bij Renault staat ingepland, is het Jolyon Palmer die rond drie uur weer in de R.S.17 naar buiten rijdt. Dit heeft naar alle waarschijnlijkheid te maken met het geringe aantal ronden die hij in de ochtendsessie heeft kunnen afleggen. De auto valt echter later op de middag stil in bocht tien, wat het einde van zijn testdag betekent.

Met nog twee en een half uur te gaan komt ook voor Daniil Kvyat de rode vlag tevoorschijn. De Rus parkeert zijn Toro Rosso net voor de vijfde bocht na te zijn stilgevallen. De auto wordt echter snel weggesleept, waardoor de sessie na enkele minuten weer verder kan gaan. Als er nog iets minder dan een uur op de klok staat, kan Kvyat zijn weg vervolgen.

Voor McLaren dreigt het wederom een slechte seizoenstart te gaan worden. De gehele winter wil het al niet vlotten bij het Engelse team en ook vandaag zijn er weer allerlei problemen. De auto van Vandoorne valt ’s ochtends twee keer stil, wat twee rode vlagsituaties veroorzaakt. Ook ’s middags is de McLaren lange tijd in de garage te vinden vanwege een probleem met de elektronica. De momenten dat er nog gereden wordt, zijn vooral gericht op korte runs om zoveel mogelijk data te verzamelen. In de 32 rondjes die de Belg in de ochtend rijdt, komen er ‘s middags slechts 16 bij.

In tegenstelling tot McLaren en Renault is het voor veel teams een uiterst productieve dag gebleken. Vrijwel alle renstallen leggen meer dan 100 ronden af en kunnen met een positief gevoel richting de laatste testdag gaan, welke een laatste mogelijkheid is voor de teams om zich voor te bereiden op het komende seizoen.

Max Verstappen neemt morgen het stuurtje van Ricciardo over, die vandaag voor het laatst tot het Grand Prix-weekend in Australië begint in de RB13 heeft plaatsgenomen. 

Uitslag donderdag 9 maart, testdag 7:

         Coureur	 Team	        Tijd	     Banden	Ronden
1	 S. Vettel	 Ferrari	1:19.024     US		156
2	 L. Hamilton	 Mercedes	1:19.352     US		52
3	 E. Ocon	 Force India	1:20.161     US		137
4	 D. Kvyat	 Toro Rosso	1:20.416     SS		94
5	 K. Magnussen	 Haas	        1:20.504     US		119
6	 D. Ricciardo	 Red Bull	1:20.824     S		128
7	 S. Vandoorne	 McLaren	1:21.348     US		48
8	 V. Bottas	 Mercedes	1:21.819     S		95
9	 P. Wehrlein	 Sauber	        1:22.347     SS		44
10	 J. Palmer	 Renault	1:22.418     S		53
11	 M. Ericsson	 Sauber	        1:23.330     S		88
12	 F. Massa	 Williams	1:24.443     M		80
13	 L. Stroll	 Williams	1:24.863     S		85