Max positief na 102 ronden (P4): "Veel info vergaard en geleerd"

Gepubliceerd op 08 maart 2017 door Bryan van Berlo

Max Verstappen heeft er wederom een productieve testdag opzitten. Ondanks een motorwissel die veel tijd in beslag nam, reed de Nederlander woensdag maar liefst 102 ronden op het circuit van Barcelona en eindigde hij vierde op de tijdenlijst. De snelste tijd werd gereden door Valtteri Bottas. Op de supersofts zette de Mercedes-coureur een 1:19.310 neer, de snelste tijd van de wintertests tot nu toe. Felipe Massa volgde op de ultrasofts met iets meer dan een tiende. 

Net voor het einde van de sessie moest Max zijn RB13 aan de kant stilzetten. Aan Verstappen.nl legt hij uit: “We moeten nog precies uitzoeken wat de oorzaak is, maar het lijkt op hetzelfde probleem als vanmorgen. Zoiets is helaas niet ideaal, maar het hoort erbij. Ik heb er alle vertrouwen in dat het tijdig opgelost wordt. Renault heeft al een oplossing voor Melbourne, dus dan zou het in orde moeten zijn.”

“Na vandaag heb ik een zeer positief gevoel over de auto. Alles klopte en voelde goed aan. ’s Middags heb ik bijna een hele raceafstand afgerond, dus we hebben vandaag veel informatie vergaard en veel geleerd, dus dat is altijd belangrijk. Natuurlijk hebben we nog werk te doen, bijvoorbeeld een paar opties qua afstelling uitproberen, maar tot op heden werkt de auto goed.”

Aan voorspellingen waagt Max zich niet: “Het is nog te vroeg om te zeggen hoe goed we zijn, dat zien we pas in Melbourne. Aangezien het concept van de auto nieuw is, zijn er voor die tijd nog de nodige veranderingen te verwachten, ook bij ons.”

Na een drukke ochtendsessie, gaat de zesde van in totaal acht testdagen in Barcelona om 14:00 uur weer van start. Vier teams wisselen na de lunchpauze van coureur en zo staan Hamilton, Stroll, Palmer en Ericsson voor de middagsessie ingepland. De Red Bull van Max Verstappen verschijnt echter niet meteen op de baan. Zijn snelste tijd op dat moment is een 1:20.432 op de zachte band. Door problemen in de ochtend voeren de monteurs uit voorzorg een motorwissel uit. De Nederlander kan zijn weg dan ook pas om 15:45 vervolgen.

Hij is echter niet de enige die lang op zich laat wachten, aangezien verschillende coureurs zich halverwege de middag nog niet op de baan hebben laten zien. Waar er in de ochtend veel rondes gereden werden en de tot op dat moment gereden tijden flink aangescherpt werden, blijft het in de middag opvallend rustig op het circuit in Barcelona.

Kimi Raikkonen veroorzaakt vlak nadat Max de baan opgaat een code rood, na er in bocht drie vanaf te zijn geschoten. De auto wordt echter snel weggehaald, waardoor de sessie met nog twee uur te gaan weer wordt hervat.

Max begint hierna met het inhalen van de verloren tijd met een racesimulatie en rijdt in iets meer dan een uur ruim veertig rondjes. Hij verbetert zijn tijd niet meer, maar eindigt de dag met 102 rondjes op de teller, nadat de RB13 met nog een kwartier op de klok stilvalt in bocht dertien. 

McLaren beleeft wederom een matige dag. Ondanks dat er ditmaal geen grote problemen zijn, rijdt het team met het minst aantal gereden kilometers in de ochtend niet meer dan 27 rondjes. Na de middag blijft de teller bij Alonso steken op 46. Het team uit Woking heeft nog veel goed te maken in aanloop naar de seizoenstart in Melbourne.

Naast sterke optredens van Mercedes, Ferrari en Red Bull lijkt ook Williams de zaken goed op orde te hebben. Na een prima begin van de tweede testweek met een eerste plek, heeft het team ook vandaag weer veel kilometers kunnen maken. Felipe Massa en zijn teamgenoot Lance Stroll gingen gezamenlijk 122 keer het circuit rond. Met een tweede tijd van Massa en een vijfde tijd van Stroll zit het team er goed bij.

Morgen zal Daniel Ricciardo plaatsnemen in de RB13, alvorens Max Verstappen vrijdag voor het laatst in de auto mag stappen. Hierna zullen de teams richting Australië vertrekken, waar het Formule 1-seizoen over ruim twee weken van start gaat.

Uitslag woensdag 8 maart, testdag 6:

   Coureur	      Team	    Tijd	   Banden   Ronden
1  V. Bottas	      Mercedes	    1:19.310	   SS     70
2  F. Massa	      Williams	    1:19.420	   US     63
3  K. Räikkönen	  Ferrari	    1:20.406	   S     53
4  M. Verstappen	  Red Bull	    1:20.432	   S	    102
5  L. Stroll	      Williams	    1:20.579   SS		59
6  L. Hamilton	  Mercedes	    1:20.702	   S	    79
7  N. Hülkenberg	  Renault	    1:21.213	   SS	    61
8  S. Pérez	      Force India    1:21.297	   SS	    100
9  C. Sainz	      Toro Rosso     1:21.872   S		92
10  R. Grosjean	  Haas	    1:21.887	   US	    96
11  P. Wehrlein	  Sauber	    1:23.000	   S	    59
12  F. Alonso	      McLaren	    1:23.041	   S	    46
13  M. Ericsson	  Sauber	    1:23.384	   S	    46
14  J. Palmer	      Renault	    1:24.774   S		29