scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Verstappen sluit eerste testweek af op plek 2: “Erg positief”

Gepubliceerd op 02 maart 2017 door Julien Lemmen

Max Verstappen heeft een productieve testdag op het circuit van Barcelona achter de rug. De Nederlander reed in de ochtend 43 ronden op een opdrogende baan, waarna er in de middag nog eens 42 bij kwamen. Een tweede plek op de tijdenlijst zorgde voor tevreden gezichten bij Max en zijn team. Kimi Raikkonen wist de snelste tijd van de dag te rijden. De Fin was bijna een seconde sneller dan Verstappen. De top vijf werd gecompleteerd door Palmer, Grosjean en Giovinazzi.

Na afloop van de dag laat Verstappen aan de verzamelde pers weten wat hij van de natte condities vond: “Het was glad op de baan. Ik denk dat het altijd goed is om op een nat circuit te kunnen testen en een gevoel te krijgen van de regenbanden. De condities zijn dan natuurlijk niet ideaal. De zon schijn terwijl de baan nat is. We hebben nu tenminste wel een idee van de regenbanden. Vergeleken met vorig jaar moest je de auto iets anders besturen op het natte asfalt, maar de auto gedroeg zich goed.”

Over het geheel is Max tevreden met de afgelopen testweek: “Voor ons was deze week erg positief, al is het is nog te vroeg om te zeggen waar we staan. We hebben namelijk nog niet veel gepusht. Voor ons was het belangrijk om kilometers te maken en te kijken of alle onderdelen naar behoren werkten. Ik denk dat alles goed functioneerde. Tevens moest ik zelf aan de nieuwe auto wennen en ook het team moest leren omgaan met dit nieuwe type auto.”

Op de vraag hoezeer de RB13 nog verandert tot aan Melbourne antwoordt de Nederlander: “Hopelijk verandert de auto in de goede richting. We moeten afwachten. Ik ben er zeker van dat het iets gaat veranderen, maar dat doen de andere teams ook. Mercedes zal in het begin van het seizoen nog een voorsprong op ons hebben op het gebied van vermogen, al denk ik zeker dat we ze bij aan het halen zijn."

Net als in de ochtend, wordt voorafgaand aan de middagsessie de baan kunstmatig nat gemaakt. Een apart gezicht, omdat de zon zich goed laat zien en het kwik bijna de twintig graden aantikt. Op de natte baan rijdt voornamelijk Bottas veel ronden. Het team van Mercedes heeft in de ochtend namelijk maar zes ronden gereden en heeft dus wat goed te maken. De baan droogt veel sneller dan in de ochtend en al na ruim een uur durft Bottas het aan om droogweerbanden onder zijn auto te laten schroeven.

Verstappen is in het eerste anderhalf uur van de sessie niet op de baan te vinden. Zijn team heeft na de ochtend een probleem ontdekt aan de uitlaat van de RB13 en is druk in de weer om het euvel te verhelpen. Nadat het klusje voltooid is, begeeft de Nederlander zich weer op het opgedroogde circuit. Max heeft de snelheid meteen te pakken. Met een 1:22.949 op de zachte banden verbetert hij zijn tijd uit de ochtendsessie en rukt daarmee op naar P3.

Verstappen gaat in het verloop van de sessie vrolijk verder met het zetten van snelle tijden. Met nog anderhalf uur op de klok laat de Nederlander een 1:21.839 noteren op de zachte band, op dat moment goed voor de eerste positie. Max weet even later zijn eigen tijd aan te scherpen tot een 1:21.769. Raikkonen gaat vervolgens nog een tandje harder en zet met een 1:20.872 de snelste tijd van de dag neer.

Toro Rosso beleeft een zeer teleurstellende dag. Door een motorwissel komt de STR12, na één enkele installatieronde in de ochtend, in het restant van de dag niet meer de baan op. Williams had voordat de testdag begon al aangekondigd niet op het asfalt te zullen verschijnen vanwege de crash van Stroll gisteren.

Afsluitend, kan gesteld worden dat Red Bull Racing zich nog niet helemaal van voren heeft laten zien deze week. Ook speelden een paar betrouwbaarheidsproblemen het team parten, voornamelijk op de dagen dat Ricciardo in de RB13 plaatsnam. Mercedes en Ferrari waren tijdens de vier testdagen altijd van voren te vinden. Zowel op gebied van snelheid, als het aantal verreden ronden.

Van zeven tot tien maart vindt de tweede testweek op het Circuit de Barcelona-Catalunya circuit plaats.

Uitslag donderdag 2 maart, testdag 4:

         Coureur	 Team          	Tijd	        Banden  Ronden
1	 K. Räikkönen	 Ferrari	1:20.872	S	93
2	 M. Verstappen	 Red Bull	1:21.769	S	85
3	 J. Palmer	 Renault	1:21.778	S	39
4	 R. Grosjean	 Haas   	1:22.309	SS	118
5	 A. Giovinazzi	 Sauber 	1.22.401	US	84
6	 S. Pérez	 Force India	1:22.534	SS	82
7	 S. Vandoorne	 McLaren	1:22.576	US	67
8	 V. Bottas	 Mercedes	1:23.443	S	68
9	 N. Hülkenberg	 Renault	1:24.974	S	51
10	 D. Kvyat	 Toro Rosso            	 	 	1