scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

FIA coulanter bij race-incidenten

Gepubliceerd op 25 januari 2017 door Niels Hendrix

De FIA heeft voorafgaand aan het Formule 1-seizoen 2017 de reglementen rondom race-incidenten aangepast. Voortaan wordt er coulanter opgetreden en zullen coureurs alleen bestraft worden als het geen twijfel laat wiens fout het was.

De nieuwe regels houden in dat wedstrijdleider Charlie Whiting nog steeds incidenten aan de stewards rapporteert, maar dat de stewards vervolgens de keuze hebben om al dan niet een onderzoek in te stellen.

“Het is aan de stewards om te besluiten of een coureur die betrokken is bij een incident, een straf moet krijgen. Tenzij het duidelijk voor de stewards is dat een coureur volledig of voor het grootste deel verantwoordelijk is voor een incident, zal er geen straf worden uitgedeeld”, aldus artikel 38.2 van het sportieve reglement.

Met deze versoepelde opstelling wordt er gepoogd de coureurs niet meer af te remmen bij het wagen van inhaalacties, door de angst op straffen bij licht contact weg te nemen. Een andere doorgevoerde wijziging gaat over coureurs die tijdens de race een tijdstraf, stop-and-go of drive-through penalty hebben gekregen, maar deze vanwege een uitvalbeurt niet kunnen inlossen. Zij lopen mogelijk een gridstraf op voor de eerstvolgende Grand Prix.