Max over winst in MaleisiŽ en Mexico: ďKippenvel als je het weer ziet"

Gepubliceerd op 13 november 2017 door Bryan van Berlo

Gisteren zat hij nog in Brazilië, maar inmiddels is Max Verstappen terug in Nederland. De Red Bull Racing-coureur was vanavond te gast in het programma Peptalk op Ziggo Sport. Hij schoof hier aan tafel om te praten over allerlei zaken, waaronder het afgelopen raceweekend en zijn behaalde overwinningen tijdens dit seizoen.

Over het laatstgenoemde krijgt Max een aantal beelden te zien. De Nederlander blijft het speciaal vinden om naar te kijken: “Je krijgt er kippenvel van als je het weer ziet. Het zijn mooie momenten, vooral de eerste winst dit jaar in Maleisië. Na zoveel slechte races ga je elke keer teleurgesteld naar huis. De volgende race ga je er weer vol voor en als het dan weer gebeurt, is dat geen fijn gevoel. Als je dan de race wint en je ziet je zusje en je vader, is dat extra bijzonder. De hele familie leeft dan mee.”

De Red Bull Racing-coureur blijft echter met beide benen op de grond staan: “Overwinningen zijn heel mooi, maar als je gewonnen hebt, heb ik al heel snel het gevoel dat we door moeten naar de volgende race en ons daarop moeten concentreren. Je kan niet in het verleden blijven hangen, want dat zou niet goed zijn. Je bent namelijk zo goed als je laatste race.”

In Mexico bleef Max, ondanks zijn grote voorsprong zijn voet stevig op het pedaal drukken. Verstappen beschrijf dit gedeelte van de race nader: “De auto voelde super aan en je zit dan in een soort flow. Rustig aan doen kan dan niet, omdat je anders fouten gaat maken. We schroefden de motor terug en reden iedere ronde met minder vermogen. De rondetijden bleven echter precies hetzelfde, maar dat komt omdat je in die flow zit. Het komt dan allemaal goed uit. Het benzineniveau gaat ook omlaag, waardoor de auto lichter wordt, dus je gaat alleen maar harder. Ook omdat de banden op dat circuit niet zo hard slijten. Ik moest er wel om lachen.”

Ook in Brazilië wilde Max er op het eind nog even voor gaan. De oorzaak van de gemaakte pitstop had echter vooral met de conditie van de banden te maken: “Ten eerste was het geen fijn gevoel om op die banden door te blijven rijden. Toen Hamilton me inhaalde, verloor ik temperatuur in de banden. Ik had door het gevecht ook wat meer wielspin. Het was dus sowieso niet fijn om zo te finishen. Ik had de snelste ronde niet in Mexico, dus ik dacht: ‘dan gaan we hem hier maar proberen te pakken.’”

Voorafgaand aan de pitstop, was er nog het nodige overleg met Max zijn engineer: “Ze snapten het uiteindelijk ook wel. De rondetijden gingen best hard achteruit, dus het was niet verstandig om door te blijven rijden. Ook omdat de band linksvoor wat los begon te laten. Dan is het sowieso veiliger om nieuwe banden te halen.”

Onlangs is er nog een haalbaarheidsstudie verschenen over een mogelijke Grand Prix op Circuit Zandvoort. Hoe denkt Max hierover? “Ik denk wel dat het mogelijk is. Het is echter het geheel eromheen waar nog wat aan moet gebeuren. Het circuit zelf zou misschien nog wat meer rechte stukken kunnen gebruiken, maar dat is niet erg extreem. Maar met uitloopstroken, de infrastructuur en het pitgebouw is dat wat lastiger. Ook de wegen naar het circuit toe, die lopen nu nog vast. Dan moet je andere manieren verzinnen. Het allerbelangrijkste is uiteindelijk nog hoeveel er betaald moet gaan worden en hoe het gefinancierd wordt.”

Zolang de Nederlandse Grand Prix niet op een stratencircuit plaatsvindt, is Max al vrij snel tevreden: “Stratencircuits hebben we al genoeg. Daar kan je niet inhalen. Ik vind een stratencircuit niet zo uitdagend als Spa of Suzuka. Een echt circuit vind ik veel leuker om op te rijden. Daar kan je in de kwalificatie ook echt gas geven. Op een stratencircuit ben je toch altijd wat voorzichtig.”

Volgende week staat de laatste Grand Prix van het seizoen op het programma. Hoe ziet de planning van Max er de komende dagen uit? “Ik ben nu nog twee dagen hier voor sponsorverplichtingen. Daarna zit ik weer in de simulator en dan ga ik even terug naar huis in Monaco, alvorens we naar Abu Dhabi afreizen.”