Max over vrijdag in Interlagos: “Nog wat moeilijk om de balans te vinden”

Gepubliceerd op 11 november 2017 door Bryan van Berlo

Max Verstappen heeft zich tijdens de eerste twee vrije trainingen voor de Grand Prix van Brazilië naar een vierde en vijfde plek gereden. Ver van de top zit de Nederlander niet, al is er nog ruimte voor verbetering. Tijdens het Ziggo F1 Café op Ziggo Sport blikt Max met commentator Olav Mol terug op de eerste dag van het raceweekend in Interlagos.

Allereerst wordt de geweldige race van vorig jaar benoemd. Speelt de wedstrijd uit 2016 nog mee? “Nee, eigenlijk niet”, vertelt Max. “Ik heb dat ook met mijn overwinning uit Maleisië. Daar denk ik nu ook niet meer over na. Dat klinkt misschien vreemd, maar het is iets dat ik wil bereiken en dan is dat klaar. Hetzelfde geldt voor Mexico. Dat was ook heel mooi, maar we gaan nu weer verder.”

Bevalt Max het Autódromo José Carlos Pace? “Ja, ik vind het alleen jammer wat ze gedaan hebben met bocht twee en acht. Daar hebben ze de kerbstone verhoogd. Eerst was het wel bijzonder dat je daar hard overheen kon rijden, dat bracht altijd wel wat magie aan het circuit. Ze hebben dat er nu een beetje uitgehaald, wat iets minder is. Over het algemeen blijft het circuit nog altijd leuk om op te rijden.”

De Red Bull Racing-bolide van de Limburger komt op zondag vaak sterk uit de hoek. Maakt dat de vrijdag en zaterdag moeilijker? “Iedere keer als het op zondag fout ging, waren de vrijdag en zaterdag top”, vertelt Max. “Ik heb dus liever een wat moeilijkere vrijdag en zaterdag, zodat het op zondag wel goed gaat.”

Tijdens VT1 en VT2 in Brazilië had Verstappen op momenten nog zichtbaar moeite met zijn RB13. Max verklaart dit nader: “Het is op dit moment nog wat moeilijk om de balans te vinden. In de tweede training lag zowel de voor- als achterkant niet lekker op de supersofts. Ik was toen bijna aan het driften van bocht tien naar bocht elf. Uiteindelijk zaten we wel nog maar drie tienden van de top af.” Max verwacht wel dat Mercedes nog verder vooruit kan: “Mercedes zal in de kwalificatie nog wel een stap maken en ook in de lange runs waren ze sterk. We moeten het even afwachten.”

Hoe zit het met de strategie voor de race zondag? Kan Red Bull een pitstop meer maken dan de achterliggende teams? “Dat zou voor ons wel moeten lukken. De eerste drie teams hebben sowieso al een redelijke voorsprong ten opzichte van de rest. Op dat gebied kan je altijd relatief makkelijk een stop maken. De banden houden zich redelijk goed in de lange run, dus het dus nog even afwachten of het een één- of tweestopper wordt."

Er wordt afgesloten met een vooruitzicht op de derde vrije training. Max hoopt hier te kunnen knallen: “Als het droog is, dat is nog even afwachten. Anders zijn een paar rondjes in de regen ook altijd leuk!”

Klik hier voor de prijsvraag van de GP van Brazilië en win een 1:43 RB12 Brazilië 2016 schaalmodel!