scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Max over huidige situatie: “Ik zit goed bij Red Bull”

Gepubliceerd op 24 mei 2017 door Julien Lemmen

Max Verstappen heeft tijdens de Jumbo Racedagen vele spectaculaire demonstraties mogen geven voor het massaal toegestroomde publiek. Tussen zijn demonstraties door, spreekt een openhartige Max over de huidige situatie bij Red Bull Racing en geeft hij daarnaast veel inzicht in de gang van zaken binnen het team.

“Je voelt het al redelijk snel aan of het goed zit. En in dit geval zat allemaal wat minder goed in elkaar”, begint Max over zijn eerste gevoel met de RB13, om daar vervolgens aan toe te voegen: “Maar we zijn nu hard op weg om het gat te dichten. In Barcelona was het al een stuk beter. In de kwalificatie hebben we een grote stap gemaakt, maar dat hebben we in de race niet kunnen laten zien natuurlijk. We zijn constant nieuwe dingen aan het ontwerpen, dus in Monaco komen er weer nieuwe onderdelen op de auto.”

Het gevoel van Verstappen bij Red Bull Racing heeft niet te leiden onder de wat tegenvallende prestaties: “Ik voel me er super goed. Het is een super team om onderdeel van uit te maken. Misschien zijn we op dit moment niet het snelste team, maar binnen het team loopt alles gewoon goed.” Van een toekomstige overstap naar Mercedes, waar Toto Wolf een groot fan is van de Nederlander, is volgens Max dan ook geen sprake: “Ik hou me gewoon aan mijn contract. Je kunt natuurlijk altijd met iedereen contact houden. Toto is ook gewoon een hele aardige vent. Maar op dit moment zit ik gewoon nog goed bij Red Bull.”

Red Bull Racing gaf al te weten dat Adrian Newey zich volledig gaat focussen op de ontwikkeling van de RB13, in tegenstelling tot het begin van het jaar toen de topontwerper zich wat meer op de achtergrond hield. Volgens Max een goede ontwikkeling: “Ja absoluut. Hij moet nu ook wel. Elke keer als ik bij het team ben, kan ik eigenlijk bijna niet meer met Adrian praten omdat hij alleen maar aan het tekenen is, dus dat is altijd positief. We hebben met het team altijd verschillende meetings en dan zit hij erbij. Dan begint hij meteen al aantekeningen te maken. Het is een hele slimme man, dus we gaan het zien.”

Niet alleen Newey maakt aantekeningen, ook Verstappen vindt het belangrijk om zijn races te analyseren: “Vlak na de race zit je in de briefing. Hoe je de race vond gaan, qua balans van de auto en wat er nog beter kan. Daarna kijk je voor jezelf terug hoe alles is verlopen. Niet alleen van jezelf, maar ook van de rest. Ik kijk de races meestal wel terug. Het ligt er aan of je tijd hebt om daar te zijn of dat je je vlucht moet halen. Over het algemeen wel.”

Ook de data van teamgenoot Daniel Ricciardo is inzichtelijk voor Max: “Alles. Hij ziet ook alles van mij. Natuurlijk kun je ook van elkaar leren. Alleen je probeert het altijd een beetje geheim te houden tot in de kwalificatie, de laatste run. Dat is de truc.”

Toch is volgens Max de samenwerking met Daniel cruciaal om dichterbij te komen aan Ferrari en Mercedes: “Als je niet echt voor de overwinning gaat, is het belangrijker om op dit moment goed samen te kunnen werken.” Van teamorders is bij het team van Red Bull daarom ook geen sprake: “Die hebben we niet. Ik denk dat je dat ook wel zag vorig jaar in Maleisië en dit jaar in China. Natuurlijk als je op andere strategieën zit, met andere banden moet je elkaar wel voorbij laten. Je moet elkaar niet ophouden op dat moment. Als we dezelfde strategieën hebben, mogen we wel gewoon racen tot op bepaalde hoogte. Zo lang we elkaar maar niet raken is alles goed.”

Tot slot blikt Max vooruit op de Grand Prix van Monaco, een race waar de regen weer een rol van betekenis kan spelen: “Dat mag, maar hoeft niet per se”, antwoordt Verstappen op de vraag of hij graag een natte wedstrijd zou zien. “Ik voel me op dat moment wel altijd redelijk relaxt, dus voor mij mag het regenen. Vorig jaar was wat ongelukkig, maar daar leer je van. Hopelijk kunnen we het dit jaar beter doen. De updates zijn al klaar, dus die gaan op de auto en hopelijk brengt ons nog een paar tienden. Dan is het gat weer een stuk kleiner. Als je ook kijkt naar de kwalificatie in Barcelona, daar waren we de snelste in de laatste sector en dat waren allemaal langzame bochten. In Monaco zijn er alleen maar langzame bochten, dus wie weet wordt het nog wel een positief weekend.”