scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Verstappen rijdt eerste meters met de RB13: “Gevoel is goed”

Gepubliceerd op 28 februari 2017 door Julien Lemmen

Max Verstappen mocht vandaag voor het eerst de Red Bull Racing RB13 aan de tand voelen. In een sessie zonder grote problemen kon de Nederlander 31 ronden afleggen en klokte daarbij de vijfde tijd met een 1:23.212. Lewis Hamilton reed op super zachte banden de snelste tijd van de test dusverre met een 1:20.983. Raikkonen en Ocon eindigden op geruime afstand op P2 en P3.

Max gaf tegenover Verstappen.nl een korte reactie over de eerste sessie met zijn nieuwe auto: “Het gevoel was meteen best goed. Al is het nog te vroeg om er veel over te kunnen vertellen. Nu wil ik nog wat meer ronden afleggen in de middagsessie."

Onder bewolkte en koele omstandigheden van tegen de twaalf graden gaat de tweede testdag op het Circuito de Catalunya van start. Nadat Red Bull Racing op de eerste testdag verschillende problemen kende, is het erop gebrand om vandaag veel kilometers te maken. Kort na aanvang van de sessie gaat duikt Verstappen de baan op. De RB13, voorzien van twee grote ‘aero rakes’ met meetapparatuur aan de weerskanten van de cockpit, voltooit vier installatieronden alvorens hij weer in de pits gestald wordt.

In zijn tweede run zet Verstappen zijn eerste getimede ronde, een 1:25.626 op de zachte compound banden. Dit brengt Verstappen meteen de snelste tijd. De ronde daarna scherpt de Nederlander zijn tijd aan tot een 1:24.794. Ook nu komt hij weer binnen na een stint van vier ronden. Na een half uurtje in de pits te hebben gestaan, gaat Verstappen weer naar buiten op de zachte band. Hij verbetert zijn tijd naar een 1:24.366 en wisselt vervolgens naar de medium band voor een wat langere run. Op de tijdenlijst staan Hamilton en Raikkonen dan al voor de Red Bull-coureur.

In het laatste uur gaat Verstappen nogmaals de baan op, maar komt na twee ronden weer binnen. Over de teamradio meldt hij: “Ik verlies snelheid op het rechte stuk”, waarna hij gesommeerd wordt om binnen te komen. Het probleem kan echter snel worden verholpen en in het vervolg van de sessie weet Verstappen het gaspedaal goed te vinden. Hij komt tot een 1:23.212 waarmee hij zich op plek vier nestelt.

De sessie kent twee rode vlag situaties. Als de sessie 40 minuten oud is, spint Lance Stroll, die zijn eerste dag beleeft in de Williams FW40, bij het uitkomen van bocht 9. Hij weet zijn weg met enige moeite weer te vervolgen waardoor de lichten weer snel op groen springen. Een kwartier voor het vallen van de vlag, valt Ocon in zijn Force India stil achter op het circuit. De sessie wordt nog voor vijf minuten hervat. Verstappen gaat nog kortstondig twee rondjes naar buiten maar zet geen tijd meer neer.

Ook McLaren heeft wederom een probleemvolle sessie. Vandoorne sukkelt tijdens zijn eerste run de pits in. Na gisteren vrijwel de gehele dag in de pits te hebben doorgebracht, weet men de McLaren MCL32 ditmaal echter wel spoedig te repareren en weet de Belg 29 ronden de voltooien alvorens er weer een probleem optreedt met de motor. Antonio Giovinazzi, voormalig rivaal van Verstappen in de Formule 3, mocht vanochtend zijn officiële testdebuut maken in de Sauber. Hij vervangt Wehrlein tijdens de eerste testweek omdat de Duitser niet mag rijden wegens een rugblessure. De Italiaan kan in de ochtendsessie slechts vier rondjes afleggen door een motorprobleem. De Renault komt slechts tot één ronde.

De middagsessie zal om 14:00 uur lokale tijd van start gaan, met ook nu Verstappen achter het stuur van de RB13.

Uitslag dinsdag 28 februari, ochtendsessie:

         Coureur	 Team	        Tijd	         	Ronden
1	 L. Hamilton	 Mercedes	1.20.983		66
2	 K. Raikkonen	 Ferrari	1.22.831		47
3	 E. Ocon	 Force India	1.23.045		27
4	 K. Magnussen	 Haas   	1.23.200		36
5	 M. Verstappen	 Red Bull	1.23.212		31
6	 D. Kvyat 	 Toro Rosso	1.25.012		44
7	 L. Stroll	 Williams	1.26.040		12
8	 S. Vandoorne	 McLaren	1.26.201		29
9	 A. Giovinazzi	 Sauber  	1.33.741	 	5
10	 J. Palmer	 Renault         	 	 	1