scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Pirelli aan vooravond van een uitdagend seizoen

Gepubliceerd op 19 februari 2017 door Johan Peeters

Over enkele weken zal Pirelli alweer voor het zevende seizoen op rij als de officiële bandenleverancier van de Formule 1 aan een nieuw seizoen beginnen. Zes seizoenen gingen voorbij sinds de terugkeer van het Italiaanse bandenmerk in de hoogste klasse van de autosport in 2011.

2017 zal in alle opzichten een revolutionair jaar zijn: nieuwe coureurs, en nieuwe auto's die volledig op de schop zijn gegaan op het gebied van aerodynamica. Voor Pirelli is 2017 het jaar waarin alles groter wordt: de banden zullen een compleet ander uiterlijk hebben dan in 2016: zowel de slicks alsook de regenbanden zullen 25% breder worden wat inhoudt dat de banden aan de voorzijde groeien van 245 mm naar 305 mm, terwijl de achterbanden van 325 mm naar 405 mm groeien. De diameter van de van de velgen zal, net als in voorgaande jaren, 13 inch blijven.

De nieuwe afmetingen van de banden die door de FIA zijn vastgelegd zouden de rondentijden tot vijf seconden per ronde sneller moeten maken. De tijdwinst zal, dankzij de grotere downforce van de auto's, voornamelijk uit de bochten gehaald worden. De verwachting is dat de nieuwe Formule 1 auto’s ten minste 20% meer downforce genereren ten opzichte van vorig jaar.

Hogere bochtensnelheden zorgen voor aanzienlijk hogere krachten op de banden die volledig nieuw zijn ontworpen, gebruikmakend van nieuwe technologieën en oplossingen. Ook is er een nieuw profiel ontworpen voor zowel de intermediate als de regenbanden. En er is meer: na ​​de richtlijnen in de afgelopen jaren die vroegen om een sterke afbouw van de banden gedurende een race, is de Formule 1 voor 2017 een andere weg ingeslagen. Men heeft Pirelli gevraagd banden te leveren die minder sterk afbouwen, en een grotere weerstand bieden tegen oververhitting door de nieuwste generatie van de Formule 1-auto’s.

Om in 2017 goed beslagen ten ijs te komen heeft Pirelli vorig jaar een omvangrijk testprogramma afgewerkt met behulp van de 2015 racewagens van Ferrari, Mercedes en Red Bull die aangepast waren om het downforceniveau van 2017 te simuleren.

Gedurende de 24 testdagen met als doel de ontwikkeling van de nieuwe banden voor 2017 werden 12.000 kilometers afgelegd op vijf verschillende circuits: Fiorano en Mugello in Italië, Paul Ricard in Frankrijk, Barcelona in Spanje en Abu Dhabi.

De werkelijke prestaties van de nieuwe auto's zullen pas zichtbaar zijn na de eerste paar races van het nieuwe seizoen en zullen waarschijnlijk beter zijn dan in de testfase het geval was. Teneinde de effecten van de nieuwe regels zorgvuldig te kunnen evalueren, met name vanuit het oogpunt van de banden, zal Pirelli hetzelfde aantal bandensets voor elk van de drie compounds toewijzen aan alle teams voor de eerste vijf races van het seizoen.