scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Max: “Ik kan niet wachten om weer te beginnen!”

Gepubliceerd op 16 februari 2017 door Julien Lemmen

Dit seizoen staat de Formule 1-coureurs een grote fysieke uitdaging te wachten. Door de nieuwe reglementen wordt verwacht dat de auto’s enkele seconden per ronde sneller zullen worden. Max is echter meer dan klaar voor deze uitdaging en kan niet wachten om te beginnen aan zijn eerste volledige seizoen bij Red Bull Racing. Op bezoek bij het team, sprak Max uitgebreid over zijn voorbereidingen op het komende seizoen.

De winterstop komt tot een einde. Hoe voelt het om weer terug te zijn bij het team en je klaar te maken voor 2017? “Ik ben erg blij om weer terug te zijn. Sinds het begin van het jaar ben ik druk bezig geweest met trainen om mezelf klaar te stomen. Nu is het wachten totdat de auto af is en dan kunnen we weer de baan op. Ik kijk er erg naar uit.” 

Komend jaar vinden er grote veranderingen plaats. Hoezeer kriebelt het om achter het stuur van de RB13 te kruipen? “Ik heb er al in de simulator mee gereden en de bochtensnelheden zijn erg indrukwekkend. Natuurlijk wil je dit het liefste in het echt ervaren, maar gelukkig zal dat niet meer lang gaan duren. Ik kan gewoon niet wachten om weer te beginnen, om alle teamleden weer te zien, om te gaan testen en uiteindelijk weer te gaan racen.”

Kun je uitleggen wat de belangrijkste regelveranderingen voor komend jaar zijn? “We hebben bredere banden, dus ook een brede wagen in zijn geheel en een grotere vloer, wat samen met grotere vleugels meer downforce creëert. Het zal erg interessant worden. Natuurlijk wordt de auto ook een beetje zwaarder, maar ik denk niet dat dit een groot probleem zal zijn. Op sommige circuits zullen we drie seconden per ronde sneller zijn – dat is veel!”

Er is al veel geschreven over het effect dat de veranderingen zullen hebben op de fysieke gesteldheid van de coureurs. Hoe heb jij je training aan moeten passen op het komende seizoen? “In principe doe je hetzelfde als vorig seizoen, alleen dan langer en meer. Dus een beetje meer gewicht etc. Het zal zeker een uitdaging voor ons worden, maar dat hoort erbij.”

Je vertelde net over het rijden van de nieuwe auto in de simulator. Hoe realistisch is deze in vergelijking met wat je over enkele dagen in de tests zult meemaken? “De simulator bij Red Bull is erg professioneel. Het enige dat je mist zijn de G-krachten, maar dit is erg lastig om na te bootsen in de simulator. Al het andere is wel aanwezig, dus het is een erg goede test voor ons.”

Hoe belangrijk is het echte werk dan? Wat is de waarde van de testdagen? “Het is erg belangrijk voor het team, maar ook voor de coureurs, omdat je niet veel testdagen hebt voor de eerste race. Je probeert je dus comfortabel te voelen in de auto; het stoeltje moet goed zijn, de pedalen, het stuur, je mag geen kramp krijgen in je lijf. Als dat allemaal klopt is het voor het team erg belangrijk om de auto goed af te stellen en een goede balans te vinden voor de eerste Grand Prix. Je probeert de auto dag voor dag beter te maken en dat brengt je hopelijk in een goede uitgangspositie voor de eerste race.”

Het is je eerste volledige testprogramma met het team voorafgaand aan een seizoen. Kijk je ernaar uit om meer tijd te hebben om aan de auto te wennen dan vorig jaar in Spanje met de RB12? “We hebben nu zeker een betere voorbereiding. Zoals ik eerder aangaf, heb je nu meer tijd om te werken aan het stuur, de pedalen en de zitpositie. De voorbereiding is absoluut optimaler voor mij. Met de nieuwe auto en de redelijk ingrijpende veranderingen zijn deze testdagen erg belangrijk.”

Wat verwacht je dat er bij de eerste race in Australië gaat gebeuren? Verwacht je dat het veld door elkaar is geschud, zijn er andere uitdagingen als je de eerste bocht in gaat? “Hopelijk gaan wij als eerste de eerste bocht in en behouden we van daaruit gewoon de leiding. Op het moment denk ik er niet te veel over na. Ik wil me eerst focussen op de testdagen en daarna zullen we zien waar we staan in Australië.”

Wat zijn je doelen voor komend seizoen? “Ik wil eerst afwachten hoe goed de auto is en daarna kan ik mijn doelen gaan stellen. Ik blijft er neutraal onder en ik zal gewoon wachten op wat er komen gaat.”