scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Alle records van Max op een rij

Gepubliceerd op 28 december 2016 door Julien Lemmen

Max Verstappen heeft sinds zijn bliksemsnelle entree in de Formule 1 al vele mooie prestaties neergezet, met natuurlijk als absolute hoogtepunt zijn overwinning in de Grand Prix van Barcelona. In twee seizoenen tijd is Verstappen uitgegroeid tot een van de topfavorieten. Een mooi moment om een uitgebreide blik te werpen op de vele Nederlandse- en wereldrecords die de nog altijd pas 19-jarige Nederlander al op zijn naam heeft geschreven.

GP van Japan, 2014. Met een leeftijd van zeventien jaar en drie dagen was Max de jongste debutant ooit tijdens een officieel Formule 1-raceweekend. Hij mocht tijdens de eerste vrije training plaatsnemen in de Toro Rosso STR9 en reed hierbij een keurige twaalfde tijd.

GP van Australië, 2015. Met zijn 17 jaar en 166 dagen verbreekt Max tijdens zijn debuutrace het record van jongste Formule 1-coureur ooit. Het voormalige record dat in 2009 door de toen 19-jarige Spanjaard Jaime Alguersuari werd neergezet, overtreft Max met afstand. Vooralsnog ziet het er niet naar uit dat Max Verstappen dit record ooit kwijt zal raken, aangezien een Formule 1-coureur tegenwoordig niet voor zijn achttiende mag debuteren. In de race viel Verstappen jammerlijk uit, waardoor hij ook automatisch de jongste uitvaller ooit was in de Formule 1.  

GP van Maleisië, 2015. Al in zijn tweede Grand Prix scoort Max met een uitstekende zevende plaats de eerste punten in zijn Formule 1-carrière. Het record van jongste coureur die ooit punten heeft gescoord, tot dan toe op naam van Daniil Kvyat, wordt met ruim twee jaar verbroken. In de kwalificatie, één dag eerder, eindigt Max op een drijfnatte baan op een mooie zesde positie, een evenaring van het beste kwalificatie resultaat van vader Jos, die op Spa-Francorchamps in 1994 ook vanaf een zesde plek de race mocht aanvangen.

GP van Hongarije, 2015. Na een knotsgekke race komt Max als vierde over de meet. Zijn beste resultaat in de Formule 1 tot dusver. Met de 22 punten die hij tot dan toe in het seizoen al heeft vergaard, pakt hij een Nederlands record. Vader Jos scoorde in zijn Formule 1-carrière zeventien punten, al werden er in de tijd van Jos alleen punten uitgedeeld aan de top zes. De laatste keer dat een Toro Rosso-coureur als vierde eindigde was tijdens de Grand Prix van Brazilië in 2008 met Sebastian Vettel achter het stuur.

Verstappen besluit het seizoen op een twaalfde plaats in het kampioenschap met 49 punten achter zijn naam, het hoogste aantal dat een Toro Rosso-coureur ooit heeft behaald. Ook heeft hij dat seizoen de meeste inhaalacties gemaakt van alle coureurs, 49 om precies te zijn (waarbij de eerste raceronde niet wordt meegeteld).

GP van Spanje, 2016. Als het seizoen slechts vier races oud is, mag Max doorschuiven van Toro Rosso naar grote broer Red Bull Racing om daar Daniil Kvyat te vervangen. In een magistrale eerste race voor het team, weet Max als eerste onder het zwartwit geblokt door te komen. De eerste overwinning voor de dan 18-jarige Nederlander is een feit. Hiermee is Max de jongste race-winnaar ooit in de Formule 1. Een record dat voorheen op naam stond van Sebastian Vettel. Max komt in het selecte rijtje van 106 coureurs die ooit een Formule 1 race hebben weten te winnen.

De zege in Spanje maakt hem ook meteen de jongste coureur die ooit een podiumplek heeft gescoord. Ook voor Nederland is de overwinning van Max een unieke gebeurtenis aangezien een Nederlander dit nog nooit heeft gepresteerd. De twee derde plaatsen van vader Jos waren tot dan toe de beste prestaties van een Nederlander in de Formule 1. Daarnaast is Nederland slechts het tweeëntwintigste land dat een Grand Prix-winnaar heeft voortgebracht. Tenslotte weet Max tijdens de race in Barcelona in ronde elf voor het eerst in zijn carrière aan de leiding van de wedstrijd te liggen. Dit maak hem de jongste coureur die ooit aan de leiding van een Formule 1 race heeft gereden en tevens de eerste Nederlander die dit voor elkaar heeft gekregen.

GP van Groot-Brittannië, 2016. Met een derde plek scoort Max het beste kwalificatie-resultaat voor een Nederlander ooit. Hij verbetert het record dat Jan Lammers in 1980 in Long Beach heeft neergezet toen hij zich in zijn ATS als vierde kwalificeerde. Met zijn derde podium finish in de race heeft Max tevens meer podiums gescoord dan zijn vader Jos heeft behaald.

GP van België, 2016. Bij zijn ‘thuisrace’ met tienduizenden Nederlandse fans op de tribune weet Max zijn beste kwalificatieresultaat aan te scherpen door tweede te worden. Hiermee is hij tevens de jongste coureur ooit die vanaf eerste startrij vertrekt.

GP van Brazilië, 2016. In de drijfnatte race komt het talent van Max wederom bovendrijven. Met speels gemak rukt Max in de slotfase op van de zestiende naar de derde positie. Tijdens zijn zinderende inhaalrace weet hij de snelste ronde van de race te rijden, de jongste coureur die dit weet te presteren. Tevens is het ook de eerste keer dat een Nederlander de snelste ronde van een Grand Prix weet neer te zetten.

Verstappen besluit het seizoen met 204 punten op een uitstekende vijfde plaats in de eindstand, de beste positie waarop een Nederlander ooit is geëindigd in het wereldkampioenschap Formule 1. Ook nu heeft Verstappen over het gehele seizoen weer de meeste auto’s ingehaald van iedereen, maar liefst 78, waarmee de Nederlander weer een record in handen heeft. Sinds de metingen begonnen in 1983, heeft een Formule 1-coureur in één seizoen nog nooit zoveel concurrenten ingehaald.

In de 40 Grands Prix die Max tot op heden heeft verreden, heeft hij één overwinning, één snelste ronde, zeven podiums en 253 punten gepakt. Hij heeft 42 ronden aan de leiding gereden, is in 27 races in de punten geëindigd en heeft slechts acht keer een race niet weten te finishen. In de toekomst liggen er voor Max nog genoeg records voor het grijpen: om te beginnen de jongste coureur en eerste Nederlander ooit op pole position en natuurlijk de jongste wereldkampioen ooit.

Overzicht Formule 1-carrière Max Verstappen:

Grands Prix 	         40 (23 bij Toro Rosso, 17 bij Red Bull Racing)
Overwinningen 	         1 (Spanje, 2016) 
Beste kwalificatie	 2e (België, 2016)
Podiums	                 7 (1x eerste, 4x tweede en 2x derde)
Snelste ronde 		 1 (Brazilië, 2016) 	
Punten	 	         253 (gem. 6,32/GP)
Uitgevallen 	         8 (20% van alle races)
Ronden aan de leiding 	 42 (in 4 GP's)
KM's aan de leiding      200
Raceronden afgelegd 	 2201
KM's geracet 	  	 11.107
Beste WK uitslag         5e in 2016 met 204 punten