scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Overtaking is an art!

Gepubliceerd op 12 december 2016 door Johan Peeters

Na afloop van het seizoen heeft Pirelli, de bandenleverancier van de Formule 1, een reeks aan statistieken over het afgelopen Formule 1-seizoen naar buiten gebracht. Uit die statistieken blijkt dat Max Verstappen in 2016 maar liefst 78 coureurs heeft ingehaald, een record in de moderne Formule 1 waar sinds 1983 het aantal inhaalacties wordt bijgehouden.

Met zijn knappe - en gedurfde - inhaalacties zette Max de Formule 1-wereld meermaals in vuur en vlam. In juli toont Max in een gevecht met Nico Rosberg op Silverstone al aan over grote ballen te beschikken door de latere wereldkampioen met een geweldige move in Becketts in de regen buitenom te passeren.

Maar aan het einde van het seizoen tijdens de Grand Prix van Brazilië maakt de snelle Limburger van Red Bull Racing pas echt diepe indruk. Wederom wordt Nico Rosberg buitenom voorbij gereden op een plek waar men het niet verwacht. Deze inhaalactie op een kletsnat Interlagos leverde hem eerder deze maand de trofee van FIA Action of the Year op.

Wat de jongeling daarna in de slotfase op Interlagos laat zien, grenst echter aan het onwaarschijnlijke. Hij rukt, nadat hij een extra pitstop heeft moeten maken, vanuit een voor velen kansloos geachte positie op naar het podium. Een prestatie die velen terug doet denken aan de legendarische race van Ayrton Senna op Donnington in 1993 en aan Michael Schumacher, die een klasse apart was tijdens de kletsnatte Spaanse Grand Prix in 1996.

In zijn eerste seizoen bij Scuderia Toro Rosso was Max goed voor 49 acties in 19 races. Eerder circuleerde er een lijstje met 99 inhaalacties van Max in 2016. Het verschil laat zich mogelijk verklaren door het feit dat Pirelli inhaalacties uit de openingsronde niet mee heeft laten tellen. Verstappen haalde 60 keer in namens Red Bull Racing en 18 keer namens Scuderia Toro Rosso.